Güneş Kıbrıs

1 MİLYAR 630 TL BORÇ ÖDENDİ

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa, Kıb-Tek’in yaklaşık 1 Milyar 630 Milyon TL’lik borcunun ödendiğine dikkat çekerek “Kıb-Tek batık durumda değildir” dedi.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa, Güneş Tv’de Aslı Kabo’nun sorularını yanıtladı.
Kıb-Tek’le ilgili eleştiri ve söylemlere yanıt veren Paşa, kurumun genel bütçesi içerisinde çalışanların maaşlarının toplamının yüzde 5 olduğunu ifade etti. 2022 yılında kurumun 8 buçuk Milyar TL bütçesi olduğunu belirten Paşa, yıllık personel maaş giderinin yaklaşık 350 Milyon TL olduğunu ifade etti.

1 MİLYAR 630 TL BORÇ ÖDENDİ

Göreve atandığında yakıt sorunu ile karşılaştığını kaydeden Paşa, aynı zamanda yüzde 90’ı aşan bir tahsilat sorunu olduğunu da belirterek şunları söyledi: “Göreve geldiğim günden bugüne kadar ödenilen borç miktarı yaklaşık 1 Milyar 630 Milyon TL. Bu borcu kendi özkaynaklarımızla ödedik. Ödenilen rakamın içinde kamuoyuna oluşan gecikmiş borçlar, yurtdışına ödenmesi gereken borçlar vardır. Güney Kıbrıs’a ve AKSA’ya da borcumuz vardı. Ama piyasayı temizledik ve Kıb-Tek batık durumda değildir.”

“BELEDİYELERİN BORÇLARIYLA İLGİLİ GÖRÜŞECEĞİZ”

Kıb-Tek’in yaklaşık 1 Milyar 414 Milyon TL alacağı ve 1 Milyar 365 Milyon TL’de borcu olduğunu dile getiren Paşa, “Kıb-Tek itibar kazanmıştır. Önümüzdeki günlerde planlamalarla 3-4 ay içinde borcu sıfırlayacağız. Vakıflar idaresinden yaklaşık olarak 9 Milyon TL, genel abonelerimizden 665 Milyon TL, devlet kurumlarından 325 Milyon TL, Rum ve Maronit Topluluğundan 93 Milyon TL, 60 Milyon TL ise belediyelerden alacağımız var. Belediyelerle ilgili borç durumunu mahkemeye gitmeden, gerek yapılandırma gerekse ödeme kolaylığı sağlayarak başkanlarımızla görüşeceğiz. Çünkü devlet kurumlarının mahkeme koridorlarında boy göstermesini doğru bulmuyorum” dedi.
Asıl olanın halkın menfaati ve huzuru olduğuna vurgu yapan Paşa, yakıt sorunu olmadığını zaman zaman yaşanan kesintilerin planlı kesintilerden kaynaklı olduğunu ya da enerji sisteminin Güney Kıbrıs’la entegre olmasından dolayı orada oluşan arızalardan yaşandığını belirtti.

SAYAÇ PROBLEMİNİ ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI

Ülkede sayaç problemi olduğuna işaret eden Paşa, “2010 yılında Slovakya firması ile yapılan anlaşma nedeniyle sayaçlar oradan alınıyor. Yazılım programı da ona göre yapılmış. Dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı sayaçların ülkemize gelmesinde sorun çıkıyor. Çeşitli sayaçlar getiriliyor, test yapılıyor ama uymuyor. Bu nedenle süratle sayaç temin etmeliyiz” dedi ve ekledi: “Farklı firmaların sayaçlarının uyarlanabilmesi için teknik kadromuz çalışmalar yaptı. Teknik şartname hazırlandı ve konuyla ilgili ihaleye çıkıldı. Ülkemizi bu zor günlerden kurtarmak mecburiyetindeyiz.”

EN SON GEMİNİN MALİYETİ 444.91 DOLAR

Sokak armatürleriyle ilgili ihalenin sonuçlandığını ve askı sürecinde olduğunu belirten Paşa, kazanan firma ile yapılan anlaşma sonrasında armatürlerin bir kısmının geleceğini söyledi.
İhale süreçlerinin uzun sürmesinden dolayı şikayetçi olduğunu ifade eden Paşa, Teknecik’e filtre takılmasıyla ilgili soruya da yanıt verdi. Paşa, Türkiye ve KKTC arasında filtre takılmasıyla ilgili bakım, onarım ve kül konularının değerlendirildiğini söyledi.
Ülkenin hızlı bir şekilde geliştiğine işaret eden Paşa, mevcut kurulu güce 150-200 Megawatt daha ilave edilmesinin mecbur olduğunu söyledi.
En son gelen yakıt gemisinin maliyetinin 444.91 Dolar olduğuna dikkat çeken Paşa, Türkiye ile imzalanan akaryakıt protokolünü anımsatarak Başbakan Ünal Üstel’e bu anlamda göstermiş olduğu yoğun çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Çeşitli enerji konularının görüşüldüğünü belirten Paşa, kablo ile elektrik alımının uzun vadede hayata geçebilecek bir proje olduğunu belirtti.

Exit mobile version