UBP Milletvekili ve Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, muhalefetin Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve yerel yönetimler reformu ile ilgili eleştirilerine kürsüden yanıt verdi
“Ortada Özel ve Geçici Komite oluşması konusunda irade varken, Anayasa ihlalinden bahsetmek, samimi ve tutarlı değildir”
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ında iki önemli konunun tarih ve yetkiler olduğuna dikkat çekerek muhalefetin eleştirilerini yanıtladı. Hasipoğlu, yasa önerisi ile tarih konusunda 27 Kasım 2022 tarihinde yerel seçimlerin yapılacağını anımsatarak, bu tarihe kadar mevcut belediye başkanlarının, meclis üyelerinin, muhtarların ve ihtiyar heyeti üyelerinin sadece görevlerinin değil, Hasipoğlu’nun yaptığı öneri ile Yetkilerinin de 27 Kasım 2022 tarihine kadar uzatılması oy çokluğu ile kabul edildi. Hasipoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Herkes yerel yönetimler reformu konusuna hem fikir oldu. Ancak belediyerlerinin sayısının belirlenmesi konusunda sıkıntı vardı. İdari komitede kriterlerin ne olması gerektiği konusunda da sıkıntı çıktı. Konu idari komitedeyken hatta oylama aşamasında iktidar olarak uzlaşma yoluna gittik. UBP olarak idari komiteden oy çokluğu ile yasayı geçirip 28 Haziran 2022 tarihinde seçimi yapabilecek iken, biz muhalefete uzlaşı elimizi uzattık ve yasa tasarılarını Geçici ve Özel Komite’ye (Ad-Hoc) aktardık.Bu konuda 18 Nisan 2022 tarihinde CTP’nin de imzası ile 18 Nisan 2022 tarihinde oybirliği ile karar alındı ve tüm parti başkanlarına 16 Mayıs 2022 tarihine kadar bir rapor sunulması konusunda meclis danışma kurulu karar verdi. 16 Mayıs tarihinden sonra da uzlaşı olup olamayacağı konusunda karar verilecekti. Seçimin 26 Haziran 2022 tarihinde olabilmesi için ise 27 Nisan 2022 tarihinin seçim başlangıç günü olacağından 12 Nisan 2022 tarihinde seçim tarihinin meclis tarafından saptanması gerekmekteydi. Siz hem bu tarihten önce seçim tarihini saptamadınız, hem de size 16 Mayıs 2022 tarihinde yerel seçimler konusunda rapor sunulmasına oy verdiniz. Şimdi de çıkıp kürsüden Anayasa ihlal iddiasında bulunuyorsunuz. CTP milletvekilerinin bu konuda anayasa ihlali var iddialarını samimi bulmuyorum. Bütün partilerden bir temsilcinin olacağı ve kararında oybirliği ile çıkacağı bir komiteden bahsediyoruz. Yani biz uzlaşı elini uzattık. Amaç bu reformun gerçekleşmesi… Burada niyete bakmak lazım. Bu niyet ortaya hep beraberce konurken, 26 Haziran 2022 seçim treni zaten çoktan kaçmıştı. Buna hukukta maddi imkansızlık da denebilir. Fiilen bu seçimin 26 Haziranda yapılması artık mümkün değildi. Herkes belediye sayısının bu kadar fazla olmaması gerektiği ve verimli hizmet verilmesi için sayının azaltılması gerektiği ve yasaların geçmesi konusunda hemfikirdi…Şimdi niyet ve irade bellidir. Bu da belediyeler reformunun gerçekleşmesidir. Bu yüzden meseleye salt hukuki bakıp Anayasa ihlali konusundaki duruşunuzu samimi bulmuyorum. “
Yapılan oylama sonucunda yerel seçimlerin tarihi 27 Kasım 2022 olarak belirlenmiştir. Bu tarihe kadar yerel yöneticilerin görevlerini yerine getirirken sıkıntı yaşamaması için sadece görevlerini değil yetkileri de uzatılmış oldu.