Güneş Kıbrıs

ALZHEİMER DERNEĞİ SAĞLIK BAKANLIĞINA TALEPLERİNİ İLETTİ

Alzheimer Derneği, Sağlık Bakanından alzheimer/demans hastalarının insan onuruna yaraşır bakım ve destek görmeleri yönünde adım atılması talebinde bulunuldu.

Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, geçtiğimiz gün yaptıkları ziyarette Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra’ya alzheimer hastalarının yaşadığı sıkıntıları aktardı. Alzheimer Derneği Başkanı İzlem Sönmez’e, Yönetim Kurulu üyeleri; İrşen Ann Tuncerler, Sevgi Naci Erdem ve Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade eşlik etti. Alzheimer Derneği, kuruluşu ve çalışmaları hakkında Bakan Altuğra’yı bilgilendirdi ve aşağıda belirtilen konularla ilgili olarak taleplerini iletti.

Alzheimer Derneği tarafından Sağlık Bakanlığı’na iletilen talepler şöyle:

“ULUSAL BİR DEMANS / ALZHEİMER PLANI HAZIRLANMASI ELZEMDİR
2050 yılında dünyada 115 milyona yakın alzheimer hastası olması öngörülmektedir. Ülkemizde de Alzheimer tanısı alan kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Birçok konuda olduğu gibi alzheimer ve demans hastalığına ilişkin elimizde net bir veri bulunmamaktadır. Bakanla yapılan gorüşmede, Alzheimer ve demans hastalarının sayısı, bölge ve cinsiyet dağılımı gibi konularda veri sağlanması için bir komite oluşturulması ve bu hastalara özgü bütünlüklü ve kapsayıcı bir ulusal sağlık planı hazırlanıp yaşanan mağduriyetlerin azaltılması ile alzheimer/demans hastalarının da toplum içerisinde insan onuruna yaraşır bakım ve destek görmeleri yönünde adım atılması talebinde bulunuldu.

SON EVREDEKİ YATAĞA BAĞIMLI OLAN HASTALAR İÇİN “ÜCRETSİZ EVDE BAKIM HİZMETİ İSTİYORUZ”
Ziyarette ayrıca, 2019 yılında yapılan araştırmadan çıkan sonuçlar Bakan’ın bilgisine getirildi. Alzheimer Derneği tarafından yapılan bu araştırmada katılımcıların, %55.4’ü Alzheimer hastalarına sağlanan hizmetlerin yetersiz olduğunu, ‘Alzheimer hastalığı ile ilgili devlet tarafından sağlanmasını istediğiniz hizmetler nelerdir’ sorusuna ise katılımcıların %41.6’sı ücretsiz evde bakım hizmeti istediğini, katılımcıların %29.7’si de ‘Alzheimer ve demans hastalarına özel bakım evleri ve tesislerin kurulması gerektiğini’ belirtmişlerdi.

Dernek Başkanı Sönmez: “Alzheimer hastalığı uzun yıllar sürebilen ve iyileşme göstermeyen hatta hastaları yatağa bağımlı hale getiren bir rahatsızlıktır. Özellikle ileri evredeki hastalar için evde bakım hizmeti sunulması elzemdir. Üyelerimiz, hastalarına bakım verecek olan kişilerin bu konuda eğitimlerinin olmayışı ve bakım fiyatlarının fahiş olmasından ötürü sıkıntı yaşamaktadır” dedi ve ücretsiz evde bakım hizmeti talebini yineledi.

Bakan Altuğra ise evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışma başlattığını , pilot bölge olarak Alsancak bölgesini seçtiğini ve Alzheimer Derneği ile de işbirliği yaparak evde bakıma ihtiyaç duyan Alzheimer hastalarını tespit etmek ve gereken bakımı sağlayabilmek için girişim başlatacağını belirtti.

Dernek Başkanı Sönmez: ‘Özellikle ilk ve orta evredeki, hastaların sosyalleşebileceği tesislerin açılması gerekir’.

İlk ve orta evredeki alzheimer ve demans hastalarının sosyalleşebileceği, toplumdan soyutlanmayacağı “Gündüz Yaşam Evleri”ne ihtiyaç vardır. Gündüz Bakım evleri, Alzheimer ve demans hastalarının bir araya geldiği, keyifli ve kaliteli zaman geçirdigi, zihinsel rehabilitasyon çalışmaları ile yaşam kalitelerinin artırılarak hastalığın bir sonraki evreye geçmesini geciktirmektedir. Böylesi tesisler sayesinde, hastalara bakım veren kişiler de kendilerine zaman ayırabilecek ve toplumdan soyutlanmayacaktır. Ülkemizdeki tek yaşam evi Değirmenlik Belediyesi’ne bağlı olarak kurulan Değirmenlik Belediyesi Gündüz Bakım Merkezi’dir.

Talebimiz bu tür tesislerin Kıbrıs’ın kuzey kesiminde yaygınlaşması, belediyelerin bu tür tesisler açması için teşvik edilmesidir.
Demans ve Alzheimer hastalarını kapsayıcı ve bütünlüklü bir ulusal demans planı çıkarılması hastalar ve hastalara bakım verenler için elzemdir. Alzheimer Derneği olarak hasta ve hasta yakınlarının menfaatleri doğrultusunda her türlü katkıyı koymaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurgularız.”

Exit mobile version