Güneş Kıbrıs

BAKAN TAÇOY’UN GÜNDEMİNDE YAŞAM EVLERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Güneş TV’de Ertaç Hazer’in “Parantez” Programı’na konuk oldu ve yaşam evlerinde çeşitli çalışmalar başlattıklarını vurguladı

“ÇOCUKLAR VE KADINLAR İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, kadın sığınma evleri konusunda eksiklikler olduğunu ve kadın dernekleriyle, önümüzdeki hafta çalışma başlatılacağını açıkladı. Taçoy, sorumluluğunu üstlendikleri çocuklar için yasal çalışmaları ve rehabilitasyon merkezlerini güçlendirmek kaydıyla daha farklı işlemleri yapma yoluna gideceklerini belirtti.

“YAŞAM EVİ DEYİP GEÇMEYİN”

Taçoy, özel ilgiye muhtaç, fiziksel, zihinsel engelli çocukların farklı işler yapabileceklerini söyleyerek “Ayırt edici faaliyetleri topluma göstermeye çalışacağız” dedi. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Taçoy, bir yaşam evi deyip geçilmemesi ve yaşam evinin herkesin umudu olması gerektiğini dile getirdi. Taçoy, çocuklarla sınırlı kalmayıp huzur evlerinde de sosyal aktiviteler, rehabilitasyon merkezleri, eğitici uğraş atölyeleri, fizik tedaviler ve çeşitli konularda atölyeler açılacağını söyledi.
“EKSİKLİKLERE EL ATIYORUZ”
İhtiyat Sandığı kurumuyla ilgili de konuşan Taçoy sözlerine şu şekilde devam etti; “Yıllar içinde mecburiyetten yaşanmış sıkıntılar, yapılan işlerde eksiklikler var, onları da giderebilmek için birçok işe el atmış durumdayız. İştirakçilerin ihtiyatlarını koruma geliştirme adına bir yapıyı oluşturma niyetindeyiz. Oradaki yatırımı bir portföy yönetimiyle çalıştırmak inancı içindeyiz…”
“DEVLETİN KURUMA 4,5 MİLYAR TL BORCU VAR”
Kurumun devletten 4,5 milyar TL alacağının olduğunu söyleyen Taçoy, bir anlaşmayla alacak meselesini bağlamak gerektiğini vurgulayarak bilançosunu düzeltme adına devlet bacağıyla birlikte halletmeye çalıştıklarını söyledi. Fazla çetrefilli olmasa da sosyal sigortalarda çalışılması gereken bir sistemin olduğunu belirtti. Çalışanların 125 bin civarında olduğunu söyleyen Taçoy, prim yatıranların ve yatırmayanların sistemde eksikliklerinin olduğunu ve bunlar üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtti.Taçoy,” 13. maaşları ödedikten sonra kurumun girdiği darboğaz mart ayına katar sirayet etti. Haziran ayı itibariyle artıdayız” dedi. Taçoy, devletten 36 milyonluk bir alacak olduğunu ve bunu giderebilmek için de Maliye Bakanlığı’yla çalışmaların devam ettiğini söyledi.

“EN BÜYÜK ENGELİMİZ HAYAT PAHALILIĞI”

Sosyal sigortaların en büyük handikabının devletin verdiği hayat pahalılığı olduğunun altını çizen Taçoy ayrıca şunları kaydetti: “ Asgari ücretteki prime esas tutarı değiştirmezseniz, eski asgari ücretten prim alırken, yeni hayat pahalılığına göre maaş öderseniz, 125 bin kişiden alınan prim buna yetmeyecek. Hayat pahalılığını maaşlara yansıtırken, bir taraftan tahsil edeceğiniz primlerin tutarına endeksli olan asgari ücreti artırmazsanız sigortaları batırırsınız…”

Exit mobile version