Başbakan Üstel, KIBRIS’ın güncel konulara ilişkin sorularını yanıtladı…
“2010 sonrası girenlere bu ay artışlı maaş”… “Bu ay sonu itibarıyla 2010 sonrası kamuda çalışmaya başlayanlara % 3.30-% 4.00 arası artış yapılmış olacak. Hedefimiz 2010 öncesi girenler ile sonrası girenler arasında bir sıkıntı olmasını önlemektir.”
“Vergi matrahları yılbaşında yeniden düzenlenecek”… “Yılbaşında vergi matrahlarında enflasyona göre bir ayarlama yapılacak ki verilen artışlar vergiye gitmesin. Bunun için çalışmalar şimdiden başlayacak.”
“Yılda 3 kez HP oranı maaşlara yansıtılacak”… “Bir başka önemli gelişme de eşel-mobil ödemesinin gelecek yıl 2 değil 3 kez yapılacak olmasıdır. Bununla ilgili de gerekenler yapılacaktır.”
“Özel sektöre eylülde prim desteği verilmesine başlanacak”… “Özel sektörümüze ise sigorta prim desteği sağlayacağız. 1 ile 10 kişi arasında çalışanı olan işletmelerimize, iş yerlerimize prim desteğini eylül ayından itibaren başlatıyoruz.”
“Sosyal konut ve kırsal kesimde ev yapanlar için kararlar alınıyor”… “Sosyal konut projesi ile ilgili artık sona yaklaştık. Pazartesi (bugün) de Müteahhitler Birliği ile görüşüp projeyi halkımıza açıklama ve müracaat kabul etme noktasına doğru ilerleyeceğiz.”
“UBP tüzüğünün ne olacağına hep birlikte karar vereceğiz”… “Tüzüğün nasıl olacağına da, yapılıp yapılmayacağına da, ne zaman yapılması gerektiğine de örgütlerden, ilçelerden, milletvekillerinden gelen görüşler ışığında hep birlikte karar verilecek.”
“UBP kurultayından önce yapacağımız işler var”… “Kendimi düşündüğüm için değil, partimizi, ülkemizi, halkımızı düşündüğüm için UBP olağan kurultayının gelecek yıl ekim ayında yapılacağını söylüyorum.”
“Gelecek yaz elektrikte sıkıntı yaşamamalıyız”… “Gerekenleri yapmazsak bu kışta da gelecek yazda da elektrik sıkıntısı devam edecek. Anavatan Türkiye ile enterkonnekte elektrik sistemi kurmamız için gereken adımları attık. AKSA ve KIB-TEK 35-40’ar megawatt ek üretim için çalışıyorlar. AKSA eylülde üniteleri buraya getirme gayreti içinde. İnşallah KIB-TEK’te yılbaşına kadar ihale işini halletmiş ve alacağı üniteleri kurmaya hazır hale gelmiş olacak.”
“Kentlerin olması gereken nüfusları saptanacak ve planlar düzenlenecek”… “Bir uzman heyete kentlerimizin, yerleşim birimlerimizin çeşitli olanaklar ve faktörler dikkate alınarak olması gereken nüfusları ile ilgili çalışma yaptırıyorum. Bunu İmar Planları’nın düzenlenmesi izleyecek. Bu arada da ortaya çıkan sıkıntıları aşmak için çaba harcayacağız.”
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel, KIBRIS’ın, hayat pahalılığı ile mücadele, kamu çalışanlarına verilecek artışlar, özel sektöre sağlanacak destek, konut sorunu, kentleşme ve yabancıların artan KKTC’den emlak alışları, UBP’deki tüzük değişiklik çalışmaları ve UBP kurultayı ile ilgili sorularını yanıtladı.
Başbakan Üstel bir soru üzerine, “ülkede yaşanan enflasyonun gerek çalışanlar gerekse sektörler üzerindeki olumsuz etkilerini giderme gayreti içinde olduklarını, Anavatan Türkiye’nin de desteği ile Devlet’in tüm olanaklarını bu yönde seferber ettiklerini belirtti ve şöyle dedi:
“Çalışanlarımız ve sektörlerimizin yanındayız. Sendikalarımızla, çiftçimizin, hayvancımızın, narenciye üreticilerimizin, esnafımızın, tüccarımızın, turizm sektörümüzün, üniversitelerimizin, sanayicimizin temsilcileri ile sürekli görüşüyorum. Onlara Devletin olanaklarını ve yapabileceklerimizi anlatıyorum. Birlikte ilerliyoruz ve başaracağımızdan eminim.”
“2010 sonrası girenlere bu ay artışlı maaş”
Başbakan Üstel, “2010 sonrası kamuya girenlere % 3.30 % 4.00 ek artışın ne zaman verileceği ile ilgili sorulan bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Kamuda yetkili 5 sendikamızın temsilcileri ile yaptığımız toplantıda olumlu bir sonuca ulaştık. Bu ay sonu itibarıyla 2010 sonrası kamuda çalışmaya başlayanlara % 3.30-% 4.00 arası artış yapılmış olacak. Hedefimiz 2010 öncesi girenlerle sonrası girenler arasında bir sıkıntı olmasını önlemektir.”
“Vergi matrahları yılbaşında yeniden düzenlenecek”
“Ayrıca yine sendikalarımızla vardığımız uzlaşma sonucu yılbaşında vergi matrahlarında enflasyona göre bir ayarlama yapılacak ki verilen artışlar vergiye gitmesin. Bunun için çalışmalar şimdiden başlayacak ve 2024 Mali Yılı Bütçesi buna uygun olarak Meclisimize sunulacaktır.”
“Yılda 3 kez HP oranı maaşlara yansıtılacak”
“Bir başka önemli gelişme de eşel- mobil ödemesinin gelecek yıl 2 değil 3 kez yapılacak olmasıdır. Bununla ilgili de gerekenler yapılacaktır.
Unutulmasın ki ben de bu halkın bir ferdiyim, her gün saatlerce insanımızın içindeyim, her kesimle görüşüyor onların sorunlarını dinliyorum. Özellikle çalışanlarımızın enflasyon karşısında bir sıkıntı yaşadıkları nettir. Ve belli ki yüksek enflasyon bugünkü seviyelerde olmasa bile gelecek yıl da devam edecektir. Dolayısı ile biz de yine sendikalarımızla oturduk ve gelecek yıl 2 kez değil üç kez hayat pahalılığı oranını maaşlara yansıtmayı kararlaştırdık. Bu asgari ücret için de geçerli olacak.”
“Özel sektöre eylülde prim desteği verilmesine başlanacak”
“Özel sektörümüze ise sigorta prim desteği sağlayacağız. 1 ile 10 kişi arasında çalışanı olan işletmelerimize, iş yerlerimize prim desteğini eylül ayından itibaren başlatıyoruz. Bu da özel sektörümüze ciddi bir katkı olacaktır. Ayrıca sektörlerimizi kredi olanakları ve diğer düzenlemelerle desteklemek için de çalışmalarımız devam ediyor.”
“Sosyal konut ve kırsal kesimde ev yapanlar için kararlar alınıyor”
Başbakan Ünal Üstel, “sosyal konut yapımı konusunda bir gelişme var mı?” şeklindeki bir soruyu yanıtlarken ise şunları söyledi:
“Sosyal konut projesi ile ilgili artık sona yaklaştık. Pazartesi (bugün) de Müteahhitler Birliği ile görüşüp projeyi halkımıza açıklama ve müracaat kabul etme noktasına doğru ilerleyeceğiz. Hedefimiz en kısa süre içinde bu projeyi yaşama geçirmek ve ev almakta zorlanan insanlarımızı uygun ödeme koşulları ile ev sahibi yapmaktır.
Öte yandan pazartesi günü (bugün) alacağımız bir diğer kararla kırsal kesimde Devletin verdiği arsalarda ev yapmaya başlayan ancak tamamlamakta güçlük yaşayan insanlarımıza da bir milyon TL düşük faizli 10 yıllık kredi imkanı yaratacağız.
İlk Evim Projesi kredilerinin miktarının artırılması ve ödeme süresi konuları üzerinde ise Merkez Bankamız, direktiflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyor.”
“UBP tüzüğünün ne olacağına hep birlikte karar vereceğiz”
UBP Genel Başkanı, Başbakan Üstel, UBP tüzük kurultayı ve Genel Kurul’u, Kurultay’ı ile ilgili bir soruyu yanıtlarken ise “tüzüğün nasıl olacağına da, yapılıp yapılmayacağına da, ne zaman yapılması gerektiğine de örgütlerden, ilçelerden, milletvekillerinden gelen görüşler ışığında hep birlikte karar verileceğini” söyledi.
Üstel, devamla şöyle dedi:
“Tüzük değişikliği için talepler vardı. Ben o talepler doğrultusunda söz verdiğim çalışmaları yaptırdım ve herkesin önüne koydum. Gelecek yanıtlara göre bir karar vereceğiz. Tüzük değişikliği benim için yapılmayacak. Ülke için, UBP’nin halkımızı kucaklayarak, en etkin, en verimli ve en demokratik şekilde geleceğe emin adımlarla ilerlemesi için yapılacak. UBP bu Devlet bu millet için çok önemli, tarihi sorumlulukları olan bir partidir. UBP’yi güvenli, emin adımlarla ilerleyen bir parti olarak korumak, kollamak hepimizin görevidir.”
“UBP kurultayından önce yapacağımız işler var”
Başbakan Üstel, UBP olağan kurultayının zamanında, yani gelecek yıl ekim ayında yapılacağını da ifade etti ve şunları söyledi:
“Benim ne kadar demokrat bir insan olduğumu bilenler bilir. Kendimi düşündüğüm için değil, partimizi, ülkemizi, halkımızı düşündüğüm için UBP olağan kurultayının gelecek yıl ekim ayında yapılacağını söylüyorum. UBP kurultayı tabii ki çok önemli ama kurultaydan daha öncelikli yapmamız gereken işler, uygulamaya koymamız gereken projeler var. Her seçim ister istemez işlerin yavaşlaması, ertelenmesi demektir. Artık bunu yapacak noktada değiliz.
Enflasyonla mücadele etmemiz lazım. Gençlerin, sektörlerin bizden beklediği kararları sıra ile almak zorundayız. Anavatan Türkiye ile çok iyi ilişkilerimiz var. Üzerinde konuştuğumuz ve uygulanmasında mutabık kaldığımız büyük projeleri artık başlatmak durumundayız. Bunlar için yarın akşam (pazartesi gecesi) yeniden Türkiye’ye gidiyorum.”
“Gelecek yaz elektrikte sıkıntı yaşamamalıyız”
“Bu yaz elektrik sıkıntısı yaşadık; gerekenleri yapmazsak bu kışta da gelecek yazda da devam edecek. Anavatan Türkiye ile enterkonnekte elektrik sistemi kurmamız için gereken adımları attık. AKSA ve KIB-TEK 35-40’ar megawatt ek üretim için çalışıyorlar. AKSA eylülde üniteleri buraya getirme gayreti içinde. İnşallah KIB-TEK’te yılbaşına kadar ihale işini halletmiş ve alacağı üniteleri kurmaya hazır hale gelmiş olacak. Tabii bu arada trafolar ve iletim hatları da eski, onların da yenilenmesi lazım. Bunları hep Anavatan Türkiye ile konuşacağız. Hedefimiz gelecek yaz elektrik sıkıntısı yaşamamaktır.
Bu kadar da değil; yollarımızı, hastanelerimizi de yapmak, bitirmek lazım.
Üniversitelerimize gelen öğrenci sayısı arttı. Turist sayısında artış var, konut satışı hayli yüksek. Bunların devamı için yollar, okullar ve hastaneler yapmamız şarttır. Bu ülke ancak bu yolla kalkınacak, halkımızın refah seviyesi artacak.”
“Kentlerin olması gereken nüfusları saptanacak”
“Yabancıların mal alımı ve KKTC’ye yoğun şekilde yerleşmeleri, kentlerimizde ülkemizde yarattıkları bazı sorunlarla ilgili eleştiriler var; ne yapacaksınız” şeklindeki bir başka soruyu da yanıtlayan Başbakan Ünal Üstel şöyle dedi:
“Geçtiğimiz perşembe günü ana muhalefet partisi lideri yabancıların mal alımı, kentlerimizdeki durumları ve talepleri ile ilgili bir çalışma yapıp halka sunacaklarını söyledi. Çok memnun olacağız. Hatta ve hatta orada da ifade ettiğim üzere bizim başlattığımız çalışmalarla muhalefetin çalışmalarını bir arada değerlendirebiliriz de.
Her olumlu şeyin zaman içinde bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Bunları ele alıp çözmek lazım.
Bir uzman heyete kentlerimizin, yerleşim birimlerimizin çeşitli olanaklar ve faktörler dikkate alınarak olması gereken nüfusları ile ilgili çalışma yaptırıyorum. Bunu İmar Planları’nın düzenlenmesi izleyecek.
Bu arada da ortaya çıkan sıkıntıları aşmak için çaba harcayacağız.
Yabancılara elbette kapımız açık ama bunun bir sınırı mutlaka söz konusu olacaktır.
Devletimizi, vatandaşımızın hak ve hukukunu korumak durumunda olduğumuzun da bilincindeyiz.
Benim vatandaşım asla bu ülkede yabancıların gerisinde bir yaşam süremez. Asla onlar mal alırken benim insanım seyredemez. Benim halkım mülksüz hale getirilemez, tarım arazilerimiz, ormanlarımız heba edilemez.”
Kaynak: Kıbrıs Gazetesi