Güneş Kıbrıs

DİJİTALLEŞME MASAYA YATIRILDI

Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi bugün UBP Milletvekili Komite Başkanı Yasemi Öztürk başkanlığında, saat 10:00’da toplandı.
Komite, gündeminde bulunan “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ve “Dijital Dönüşüm ve Elektronik Devlet (E-Devlet) İdaresi Yasa Önerisi”ni ele aldı ve bahse konu Yasa Tasarısı ve Yasa Önerisi’nin genel görüşmesini gerçekleştirdi.
Komite, söz konusu Yasa Tasarısı ve Yasa Önerisi üzerindeki görüşmelerine önümüzdeki toplantılarında devam edecektir.
Komite toplantısına davetli olarak Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Bilişim Sistemleri Bölümü, GAÜ İşletme Fakültesi, Başbakanlık, Personel Dairesi, Emekli E-Devlet Yürütme Kurulu üyeleri, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu, Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Bilgisayar Mühendisleri Odası, E-Devlet Yürütme Kurulu ile Milli Arşiv’den yetkililer katılarak görüş ve önerilerini komiteye aktardılar.
UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığında toplanan komite toplantısına CTP Milletvekili Komite Başkan Vekili Ongun Talat ile Komite Üyesi UBP Milletvekilleri Sadık Gardiyanoğlu ve Fırtına Karanfil katıldı. Toplantıya ayrıca HP Milletvekili Ayşegül Baybars katıldı.
Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Genel Gerekçesi:
“Yürürlükteki Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası, ziyaretçi izni, ikamet izni, iş kurma izni veya iş yapma izni süresi bitmiş ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde izinsiz olarak bulunan yabancılara izinsiz olarak kaldıkları her gün için günlük asgari ücret miktarı tutarında para cezası öngörmektedir. İşbu cezayı ödemeyen yabancıların ülkeye giriş yapmasına izin verilmediğinden özellikle aile bağı bulunan birçok yabancı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden çıkış yapmama yoluna gitmekte ve ülkedeki kayıt dışı iş gücü oranının katlanarak artmasına sebebiyet vermektedir.
Bunların yanında yüksek miktarlarda tahakkuk eden para cezalarını ödeyemedikleri için bu gibi yabancı kişilerin yurt dışına çıkmaması veya ülkeye giriş yapmaması sosyal bir yara olan ailelerin parçalanmasını da beraberinde getirebilmektedir.
Yukarıda belirtilenler gerekçeler ışığında; işbu (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlanmıştır”.
Dijital Dönüşüm ve Elektronik Devlet (E-Devlet) İdaresi Yasa Önerisi’nin Genel Gerekçesi:
“KKTC’de Dijital dönüşümün oluşturulması ve geliştirilmesi ve Bilgi Toplumu insanının (vatandaş) devlet kurumlarındaki işlevlerini, elektronik ortamda rahatlıkla ve hızlı bir şekilde yapabilmesi, kurumlar arası bilgi ve alışverişinin en üst düzeyde sağlanabilmesi, bilgi ve iletişim (bilişim) teknolojileri alanında tüm kamu, kurum ve kuruluşlarının; birlikte uyum içerisinde çalışabilmesi, gereksiz kaynak israfının önlenmesi, personel verimliliğinin artırılabilmesi, yazılım-donanım-hizmet alımlarında ayniyatın sağlanabilmesi amacı ile, e-Devlet altyapısının oluşturulması için, düzenleyici ve denetleyici bir organ olarak Dijital Dönüşüm ve e-Devlet İdaresi’nin oluşturulması amaçlanmaktadır”.
Exit mobile version