Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ülke muhasebe sistemini yabancı para birimine çevirmeyle ilgili önerisi Meclis’te tartışıldı. Bu konuda söz alan Maliye Bakanı Alişan Şan, bunun mümkün olmadığını ifade ederek bir de örnek verdi.
Şan, Merkez Bankası’nın topladığı yıpranmış yabancı para birimlerinin değişiminin bile yapılmadığını ifade etti. Maliye Bakanı Alişan Şan Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.
Stabil para biriminde muhasebe sistemine geçilmesinden bahsedildiğini ifade eden Şan, şöyle devam etti:
“Bunu hayat bulması çok zordur. Bizim bütçe yasamız TL üzerinde oluşur. Yaptığımız bütçe yasasında da bir önceki yıldan Meclis’ten geçirip 1 yıl boyunca yapılacak harcamaları belirliyoruz. Biz stabil para birimine geçirdiğimiz anda tüm maaş ve devletin sorumluluklarını birinci adımda öngörülemez bir bütçe ile karşı karşıya kalabiliriz. Belki stoğunda az olan mağazalarda döviz kuruna göre deftere bakıp fiyat verilebilir ancak büyük bir mağazada ya da markette on binlerce ürünü var. Bunlar hani kurdan olacak? Günün sonunda ödeme de o farklı para biriminden olacak. Ama biz bu farklı para biriminin arzını nasıl sağlayacağız?” diye sordu.
Bakan Şan bu konuda ilginç bir de örnek verdi:
“Bakanlığıma bağlı Merkez Bankası bir konuyu bilgimize getirdi. Piyasada ucu yırtık olan, kenarı bozulmuş farklı para birimlerini Merkez Bankamız toplar ve değişerek halka iade eder. Yaklaşık 1.5 milyon Euro deforme olmuş nakit para elimizdedir. Ama 2-3 yıldır tüm uğraşlara rağmen bunu değiştiremedik. Bu kadar masum bir parayı bile değiştiremedik. Çünkü siyasi koşullar ortadadır.” Söz konusu paraların Merkez Bankası’nın Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Rum yönetimiyle istişare edip ilgili banknotları değiştirmesinin talep edildiğini ancak bunun yapılamadığını anlatan Bakan Şan, “Yani stabil para birimine geçmek demek 1,5 milyon Euro’yu değişemeyen bir sistemin milyonlarca Euro’ya ihtiyaç duyulduğunda nasıl olacağının düşünülmesini isterim” diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu da yerinden söz alarak bir örnek de o verdi.
Amcaoğlu, “Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde karşı tarafa mal satan sanayicimiz sıkıdadır. AB’nin tüm ikazına rağmen bu insanlarımıza hesap açmıyorlar. Bu konuda karar alınmış olmasına rağmen uygulamıyorlar. Bizim bütçemizin 3’te 1’i Türkiye kaynaklarıyla oluşur. Bizim TC’ye döviz mi gönder dememiz lazım?” şeklinde konuştu.