Adadaki dokuz kapının trafiğine bakıldığında en fazla yoğunluğun Metehan’da olduğunu ve bu kapının rahatlatılması gerektiğini kaydeden Tatar, Haspolat Kapısı’nı özellikle taksiler dahil ticari araçlara açılabilmesi için gündeme getirdiklerini söyledi.
-Tatar
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, LTB Başkanı Harmancı’nın, Lefkoşa’daki geçiş noktaları ile ilgili gösterdiği hassasiyetten ve bu konuda gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Geçiş kapılarında yaşanan yoğunluğu Birleşmiş Milletler’de dile getirdiğini ifade eden Tatar, teknik komitelerin bu konuyu gündeme getirdiğini söyledi.
Metehan geçiş kapısında farklı çalışmaların devam ettiğini ancak diğer tarafta tek şeritle tıkanıklığın önünün açılmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, adadaki dokuz kapının trafiğine bakıldığında en fazla yoğunluğun Metehan’da olduğunu ve bu kapının rahatlatılması gerektiğini kaydetti.
-“Haspolat, Larnaka’ya yakınlığı ve diğer bölgelere mesafesi bakımından tercih noktası olabilir”
New York’ta Ekim ayında gerçekleşen gayri resmî görüşmede, gündeme gelen birkaç konudan birinin geçiş kapıları olduğunu ve BM Genel Sekreteri’nin iki liderin bu konuyu Kıbrıs’ta görüşerek, bir açılım yapması için telkinlerini ilettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, şunları ifade etti:
“Bu açılımın bir hazırlığı var. Biz Haspolat Kapısı’nı özellikle taksiler dahil ticari araçlara açılabilmesi için gündeme getirdik. Sanayi Bölgesi’nde, Yeşil Hat Tüzüğü bağlamında ticarete konu olacak ürünlerin ve malzemelerin karşılıklı olarak geçişi Metehan’daki trafik yoğunluğunu hafifletecektir. Haspolat, Larnaka’ya yakınlığı ve diğer bölgelere mesafesi bakımından tercih noktası olabilir. Bunun olabilmesi için karşı tarafın bizden bazı beklentileri vardır. Biz onları da görüşmeye hazırız. Gündemde olan birtakım geçiş noktaları vardır. Bu işin güvenlik boyutu da vardır. İlgili makamlarda bunlar istişare edilmektedir.”
Cumhurbaşkanı Tatar, “Hepimizin amacı Kıbrıs Türk halkının hür, bağımsız ve huzur içinde yaşayabilmesidir. Biz nihai çözüme kadar karşı tarafla aramızdaki diyaloğun devam etmesi gerektiğini, iki devlet yapısının iş birliği içerisinde her iki halka da faydası olacak herhangi bir meseleyi görüşmeye hazır olduğumuzu ortaya koyduk” diye konuştu.