Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, şiddetli fırtınadan zarar gören köylere incelemelerde bulunarak, “Tarımsal üretim alanlarındaki zararlar en kısa sürede tazmin edilecek” dedi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, şiddetli fırtınadan zarar gören köy ve bölgelerde incelemelerde bulundu.
“TARIMSAL ÜRETİM ALANLARINDAKİ ZARARLAR EN KISA SÜREDE TAZMİN EDİLECEK”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, şiddetli fırtınadan zarar gören köy ve bölgelere giderek incelemelerde bulundu.
Bölge halkı ve üreticilerle bir araya gelen Çavuş, Genel Tarım Sigortası Fonu, Tarım Dairesi, Hayvancılık Dairesi ve Veteriner Daireleri tarafından, Bitkisel ve Hayvansal üretim alanlarında ve Balıkçılık sektöründe hafta sonu boyunca devam eden fırtına doğal afetinden zarar gören köy ve/veya bölgelerin tespiti ile zarar gören üreticilerin saptanmasına yönelik çalışmaların başlatmış olduğunu ve en kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Çavuş, Genel Tarım Sigortası Fonu yasal mevzuatı çerçevesinde Bitkisel üretimde, Tahıl ve Yemlik ve Yemeklik Baklagil ekili alanlar, Sera alanları, açıkta Sebze ve Meyve alanları, Muz ve Bağ alanları, Narenciye alanları, Patates ekili alanlar, Hayvansal üretimde ise doğal afet sonucu oluşan hayvan ölümleri ve barınaklarda oluşan zararların Sigorta güvencesi altında olduğunu ve çalışmaların tamamlanır tamamlanmaz üreticilerin tazmin edileceğine de dikkat çekti.
2024 yılının Şubat ayında Geçitköy Bölgesinde meydana gelen Sel, Taşkın ve Fırtına zararları da göz önünde bulundurularak Genel Tarım Sigortası Fonu Bitkisel Üretim Tüzüğünde değişikliğe gidildiğini de vurgulayan Çavuş, açıkta yetiştirilen sebze ve meyve alanlarını da Sigorta güvencesi altına alındığına da değinerek, bu adımla birlikte Ülkedeki gıda arzının güvence altına alındığını da belirtti.
Değişen iklim koşullarına bağlı olarak doğal afet risklerinin arttığına da değinen Çavuş, Seraların ve Barınakların kuralına uygun şekilde inşa edilmesine yönelik Dairelerimizin verdiği eğitimlerin ve Tarım Dairesi tarafından hazırlanan Seracılık kriterlerinin güncellenmesinin ne kadar doğru bir iş olduğunu bu günkü saha incelemelerinde gördüklerini, çok sayıda zarar olmakla birlikte bu kadar güçlü bir fırtınaya rağmen hasar oranlarının ve ekonomik kaybın geçtiğimiz yıllara nazaran oldukça azaldığına da dikkat çekti.
Kötü hava koşullarının kış ayları süresince devam edebileceği ve doğal afet riskinin de sürebileceği göz önünde bulundurularak Doğal afet zararlarının oluşması neticesinde en kısa sürede üreticilerimizin, Hayvan ölümleri için Veteriner Dairesi, Barınak Zararları için Hayvancılık Dairesi ve Bitkisel üretim zararları için ise Tarım Dairesine müracaatlarının büyük önem arz ettiğine de değinen Çavuş, Bitkisel ve Hayvansal üretim yapan ve Doğal Afet Zararı oluşan tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerini de iletti.
Çavuş, ayrıca üretimin devamlılığının sağlanmasının esas görevimiz olduğu bilinciyle hareket ettiğimizi ve çiftçi ve hayvancının her koşulda yanında olduğumuzun bilinmesi gerektiğini de vurguladı.
Çavuş’a incelemeleri sırasında, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçam, Gazimağusa Kaymakamı Özden Keser, Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman ve bölge Tarım Dairesi yetkilileri eşlik etti.