Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Güneş TV’de yayınlanan ve Sibel Kolçak’ın sunduğu De’Sibel programında, tarım sektörü ve yürütülen projeler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Narenciye üretiminden hayvancılığa, ormancılık çalışmalarından hal yasasına kadar geniş bir yelpazede bilgiler veren Bakan Çavuş, 2025 yılına dair hedeflerini de açıkladı.
Narenciye Üreticilerine Destek ve 2025 Planları
Bakan Çavuş, narenciye sektörüne 2024 yılında 579 milyon TL destek sağlandığını ve ihracat sürecinde önemli adımlar atıldığını belirtti. Türkiye’ye yapılan ihracatta herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını vurgulayan Bakan, Cyprufex fabrikasının bakım ve kapasite artırımı çalışmalarının tamamlandığını ve üretime hazır olduğunu söyledi.
Narenciyede gübre desteğinin artırıldığını ve sulanabilir arazinin 24 bin dönüme çıktığını ifade eden Çavuş, ihracatın 20 Ocak 2025’te başlayacağını duyurdu. “Narenciyede doğru bakım uygulamaları hayata geçirildi, ihracatta güçlü bir sezon bizi bekliyor” dedi ve sözlerine devam etti:
“Narenciye’de doğru bakım uygulamasını hayata geçirmek istedik. Bu yüzden yoğun bir şekilde gübre desteğini ekledik. Türkiye’den gelen tarım suyu ile sulanabilirliği 24 bin dönüme çıkardık.”
Ormanlarda Çalışmalar ve Çam Kese Böceği ile Mücadele
2024 yılında 900 kilometre orman yolunun %99’unun tamamlandığını ve 200 kilometre yeni müdahale yolu açıldığını açıklayan Çavuş, yangın bölgelerinde 350 bin fidan dikildiğini belirtti. 2025 hedeflerinin bu sayıyı iki katına çıkarmak olduğunu ifade eden Çavuş, Geçmişte yangın gören bölgeleri yeşertebilmek adına 2 yıldır 350 bin fidanı doğa ile buluşturduk. Yılda 150 bin fidan ekiliyorken 350 bine çıkardık.” ifadelerini kullandı ve açıklamalarına devam etti;
“Bu yıl daha da büyük hedef koyduk. 2025 yılı içerisinde bunu iki katına çıkarma hedefindeyiz.
Yangınlarda esas özveri tüm halk olarak dikkatli olmamız gerekiyor. Bu yıl hızlı bir müdahale ekibi kurduk. Yangınların büyümeden kısa bir süre içerisinde söndürme olanağı sağladık.
Çam kese böceğinde 5 ayaklı mücadelenin 4’ünü aktif şekilde ediyoruz. 2024 yılı içerisinde çabamız ilaçlamaktı. Maalesef bu olmadı ama farklı ilaçlama ile bunu minimize etmeye çalışacağız. Aktif bir şekilde ormanlarımızı korumak ve büyütmek için çalışıyoruz.” dedi.
Patates Üretimi ve Destekler
Bakan Çavuş, patates üretiminde büyük bir büyüme kaydedildiğini ve 2025’te 750 ton tohumluk patates siparişi verildiğini söyledi. 2024 yılında yaşanan kısa süreli arz açığının büyüme ve iklim değişikliğine bağlı olduğunu belirten Çavuş, “2023’te büyüme hedefi ile geldiğimizde daha önce 360 ton ekilen tohumluk patates vardı. 2024’te 600 bin tohumluğa çıkartttık. Buna rağmen bir açık yaşandıysa bu şunu gösteriyor ne kadar büyüdüğümüz ortada. Biz istikrarlı bir şekilde büyürsek üretimi üreticiyi korumadan büyürsek bu ürün değer etmeyecek ve üretici üretimden çıkacaktır. Bizim adımlarımız üreticiyi koruyacak ve tüketici noktasında istikrarı yakalacak biçimde olmuştur. ” dedi. Ayrıca, seracılara 11 milyon TL’lik hibe programı ve fide desteği gibi yeniliklerin altını çizdi.
Hayvancılıkta Yatırımlar ve Gelişmeler
Hayvancılık sektöründe hayvan refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını açıklayan Çavuş, sütte %5,42 büyüme ve küçükbaş hayvan sütünde %10,5’lik bir artış sağlandığını ifade etti. Ayrıca, İspanya’dan Asaf ırkı koyun getirileceğini ve üreticilerin başvurularının alınmaya başladığını belirten Çavuş sözlerine devam etti;
“Hayvancılık sektöründe üreticinin hayvanına daha iyi bakabilmesi ve hayvan refahına ulaşabilmesi, sütte verimliliği yakalaması ve arttırabilmesi için eğitimler ve destekler verdik.
TİKA’dan destek alarak 5 süt evi daha yaptık.”
Tropik Meyve ve Harnup Desteği
Tropik meyve ekiminin 300 dönüme ulaştığını ve büyümeye devam edeceğini belirten Bakan Çavuş, harnup üretimine ilk kez destek verildiğini açıkladı. Harnup işleme faaliyetlerinin Toprak Ürünleri Kurumu’na devredildiğini ve dalında kalan harnuba 10 TL fiyat belirlendiğini ifade etti.
2025 Yılı ve Hal Yasası
Bakan Çavuş, 2025 yılında hayata geçirilecek Hal Yasası ile sebze ve meyve hareketlerinin izlenebilir hale geleceğini belirtti. Güvenli gıda konusunda sıfır tolerans politikası izlediklerini ve pestisit testlerinin titizlikle yapıldığını vurguladı.
Tarım Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesini etkili bir şekilde kullandığını ifade eden Çavuş, 2025 yılı için ayrılan 2 milyar 900 milyon TL’lik bütçeyi de üretimi büyütmek için değerlendireceklerini belirtti.
Bakan Çavuş, tarım sektöründe büyümenin devam edeceğini vurgulayarak, “Tüm ekibimizle sahada olmaya devam edeceğiz” dedi.