Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek KIBRIS TV canlı yayınında Gönyeli Alayköy Belediyesi ile işbirliği içerisinde Yenikent bölgesine sağlık ocağı kazandıracaklarını açıkladı
Bin metrekarelik yatırım… Pamuklu Devlet Hastanesi’nin hayata geçirilmesi ve Dikmen’de yeni bir sağlık merkezi kurulması konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Dinçyürek, Gönyelki Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu’yla koordineli bir şekilde Yenikent bölgesinde bin metrekarelik bir sağlık merkezi kurma planları olduğunu açıkladı.
“İlaç eksikliği yok”… KKTC tarihinde görülmemiş bir rakamla; 1 milyar TL’lik bütçeyle ilaç ihalesi yaptıklarını belirten Dinçyürek, “Daha önce 900 kalem ilaç ihaleye çıkılıyordu, biz bunu bin 200 kaleme çıkardık ve stokladık. İlaç eksiğimiz bulunmuyor.” dedi. Dinçyürek, ayrıca 400 milyon TL’lik sarf malzeme ihalesini de planladıklarını kaydetti.
Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, KIBRIS TV ekranlarında Elif Çatal’ın konuğu oldu. Bakan Dinçyürek, ülkedeki sağlık gündemine dair önemli açıklamalarda bulunarak, bakanlık olarak attıkları adımları şeffaf bir şekilde paylaştı.
2025 yılında sağlık alanında büyük adımlar atacaklarını kaydeden Dinçyürek, Başbakan Ünal Üstel’in direktifleriyle halkın en geniş şekilde sağlık hizmetlerine kavuşması için çalıştıklarını kaydetti.
“Viral enfeksiyonlar her yıl karşımıza çıkıyor”
Dinçyürek, şu anki salgın durumunun mevsimsel ve yaygın bir viral enfeksiyon olduğunu belirtti. Bu tür vakaların her yıl hemen hemen her bölgede görüldüğünü ifade ederek, şu önerilerde bulundu:
“Vatandaşlarımızın dengeli beslenmesi, korunma yollarını benimsemesi ve hastalandığında kendisini izole etmesi çok önemlidir. Bu durum her yıl yaşanıyor; viral enfeksiyonlar mutasyona uğrayarak yeniden karşımıza çıkıyor.”
“Bin 200 kalem ilaç getiriyoruz”
İlaç tedariki konusunda kesintisiz bir sistem oluşturduklarını belirten Dinçyürek, ilaç tedarikinin daha önce 900 kalemle sınırlı olduğunu ama kendi dönemlerinde bin 200 kaleme çıkarıldığını ifade etti. Dinçüyrek, “2023’ün Ekim ayından itibaren kesintisiz ilaç tedariki sağladık. Bazı eksiklikler oldu ama bunların çoğu yurt dışında da üretilmeyen ilaçlar. Bu durumlarda alternatiflere yöneliyoruz. Daha önce 900 kalem ilaç ihaleye çıkılıyordu, biz bunu bin 200 kaleme çıkardık ve stokladık. Bu sayede ilaç eksiğimiz bulunmuyor.” ifadelerine yer verdi.
İlaç ithalatında karşılaştıkları bazı zorlukların çözümü üzerinde çalıştıklarını ifade eden Dinçyürek, “Kanada’da sadece bir firma tarafından üretilen bir ilaç artık ithal edilemiyor. Ancak bu gibi durumlarda alternatifleri bulup sisteme kazandırıyoruz.” dedi.
Ayrıca özel tedarik gerektiren ilaçlarla ilgili detaylı bir açıklama yapan Dinçyürek, bu tür ilaçların tedarik sürecinin 15 gün ila 2 ay arasında değiştiğini ve prosedürlerin titizlikle takip edildiğini belirtti.
1 milyar TL’lik ilaç ihalesi
Bakan Dinçyürek, ilaç ihaleleri konusundaki çalışmaların boyutunu vurgularken, daha önce KKTC tarihinde bu bütçelerle ilaç ihalesine çıkılmadığını ifade etti. Sadece ilaç tedariki için ihaleye çıkmadıklarını belirten Dinçyürek, sarf malzemeler içinde titiz bir şekilde çalıştıklarını sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti:
“1 milyar TL’lik ilaç ihalesine çıkıyoruz. Bu, KKTC tarihinde bir ilk. Ayrıca 400 milyon TL’lik sarf malzeme ihalesi de planlandı. Amacımız, sağlık sistemimizi daha etkili bir hale getirmek ve genel sağlık sigortası ile hastaların özel eczanelerden ilaca erişimini sağlamaktır.”
İlaç otomasyon sistemi…
İlaç otomasyon sisteminin başladığını ifade eden Dinçyürek, şu detayları paylaştı:
“Radyo Frekans Tanıma (RFID) sistemiyle ilacın taranarak sisteme girilmesi, denetlemeyi kolaylaştırıyor ve israfı azaltıyor. İlaç Takip Sistemi’nin uygulanması Şubat ayında mecliste görüşülecek yasa tasarısıyla mümkün olacak.”
“Devlet Laboratuvarı tam teşekküllü bir şekilde yeniden hayata geçirilecek”
2016’daki yangından sonra akreditasyonunu kaybeden Devlet Laboratuvarı’nın yeniden inşa edildiğini açıklayan Dinçyürek, laboratuarın tam teşekküllü bir şekilde yeniden hayata geçmesi için bakanlık olarak titiz bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Toplamda 2 bin 217 metrekare kapalı alana sahip olacak yeni bina, akreditasyon için gereken altyapıyı barındıracak. Laboratuvarın akreditasyon belgelerini aldığında, ihracat anlamında çok önemli kazançlar sağlayacağız.”
“Yenikent’e bin metrekarelik sağlık merkezi
Hakan Dinçyürek, Pamuklu Devlet Hastanesi’nin hayata geçirilmesi ve Dikmen’de yeni bir sağlık merkezi kurulması konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Yenikent bölgesinde bin metrekarelik bir sağlık merkezi kurma planlarını da açıkladı:
“2025 yılı içinde Yenikent bölgesinde bin metrekarelik bir sağlık merkezi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu projeyi belediyemizle birlikte koordineli şekilde ilerletiyoruz. Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanımızda bu proje ile ilgili çok istekli ve çok heyecanlı.”
Yenikent’te yapılacak sağlık ocağının hem Gönyeli hem de bölge köylerle kalabalık bir nüfusa hizmet edeceğine dikkat çeken Sağlık Bakanı, böylelikle Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin de yükünün azaltılacağını vurguladı.
“Ada genelinde çocuklara HPV aşı uygulaması başlatılacak”
HPV aşısının ülkedeki uygulanma planına ilişkin de bilgi veren Dinçyürek, HPV aşısının artık bir gereklilik olduğunu ve belirlenecek bir yaş grubuna her yıl yapılacağını açıkladı. HPV aşısı ile ilgili olarak aşılama faaliyetinin dünya üzerindeki örneklerinin incelendiğini ifade eden Dinçyürek, “HPV aşısının bir ihtiyaç olduğu konusunda tartışma yok. Ancak hangi yaş gruplarına uygulanacağını belirlemek önemli. Ada genelinde hedeflenen yaş grubundaki çocuklara aşı uygulaması başlatılacak ve her sene tekrarlanacak. “En geniş koruma sağlayan ve maliyeti en yüksek olan HPV aşısı tercih edilecek.” dedi.