

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Brüksel temalarını değerlendirdi, yapılması gerekenlere dikkat çekti.
“Fonlardan daha fazla yararlanmalıyız”… Başkan Amcaoğlu, “Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın temsilciliği gibi, KKTC Belediyeler Birliği’nin de sürekli Avrupa Birliği karar mekanizmalarıyla temas kurabileceği bir ofis olmalı.” diyerek belediyelerin görünürlüğünü artırmak ve AB fonlarından daha fazla yararlanmak için çalışmaları gerektiğini vurguladı.
“Taleplerimizi aktardık”… AB’nin KKTC belediyelerine sağladığı kaynakların yetersizliğine dikkat çeken Amcaoğlu, “Güney’e ciddi destekler sağlanırken, bizim payımıza çok az kaynak düşüyor. AB projelerinde yaşanan ihale süreçlerindeki sıkıntıları da aktardık. Özeleştiri de yaptık.” dedi. Başkan, görüşmelerde bireysel değil, toplumsal talepleri dile getirdiklerini anlattı.
“Rumlar rahatsız oldu”… Amcaoğlu, Avrupa Parlamentosu Hukuk İşleri Komitesi Başkanı seçilen İlhan Küçük ile güçlü bir bağ kurduklarını kaydederek, bu nedenle Küçük’ün ofisine tepki e-postaları gönderildiğini aktardı. Rum tarafının bu süreçten rahatsızlık duyduğunu söyleyen Amcaoğlu, “Ancak biz bu alanları boş bırakırsak tamamen meydanı onlara terk etmiş oluruz. Varlığımızı göstermek zorundayız.” dedi.
Yusuf Bahadır AYDIN
KIBRIS TV’de yayınlanan “Her Şey Masada” programında Halil Esendağlı’nın konuğu Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu oldu. Programda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki belediyecilik anlayışı, yerel yönetim reformu ve Brüksel’de gerçekleştirilen temasların yansımaları ele alındı.
Amcaoğlu, Avrupa Parlamentosu temasları kapsamında Brüksel’de önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, bu temasların hem Gönyeli-Alayköy Belediyesi hem de diğer KKTC belediyeleri açısından yeni açılımlar getirebileceğini ifade etti. Başkan, “Avrupa Parlamentosu Milletvekili İlhan Küçük ile kurduğumuz diyalog sayesinde, KKTC belediyelerinin Avrupa nezdinde daha görünür hale gelmesi için adımlar attık.” dedi.
“İmar yetkileri 18 belediyeye yayılmalı”
Yerel yönetim reformunun hükümetin en önemli adımlarından biri olduğunu vurgulayan Amcaoğlu, “İlk etapta reform sürecine dair ciddi endişeler vardı. Ancak bugün gelinen noktada, belediyelerimiz daha güçlü hale geldi. Merkezi hükümetin ulaşamadığı yerlere biz ulaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Amcaoğlu, mevcut durumda sadece 7 belediyede olan imar yetkilerinin, teknik personel yeterliliği bulunan diğer belediyelere de devredilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Avrupa’daki örneklere atıf yaparak, merkezi yönetimin bazı görev ve bütçelerinin yerel yönetimlere aktarılmasının çağdaş belediyecilik açısından önemli olduğunu dile getirdi.
“Rum tarafı rahatsız oldu ama devam edeceğiz”
Brüksel temaslarının oldukça verimli geçtiğini aktaran Amcaoğlu, Avrupa Parlamentosu Hukuk İşleri Komitesi Başkanı seçilen İlhan Küçük ile güçlü bir bağ kurduklarını belirtti. “Görüşmelerimizde bireysel değil, toplumsal taleplerimizi dile getirdik. Belediyelerimizin görünürlüğünü artırmak ve AB fonlarından daha fazla yararlanmak için ortak etkinlikler ve paneller organize ettik.” dedi.
Amcaoğlu, Brüksel’de düzenlenen panele Güney Kıbrıs Rum Yönetimi temsilcilerinin de katıldığını, ancak beklenenin aksine herhangi bir olumsuz müdahale olmadığını söyledi. “Notlarını alıp ayrıldılar. Bu, varlığımızı ortaya koyduğumuzda karşı tarafın da ciddiyetle süreci izlediğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Kıbrıs Gazetesi