Güneş Kıbrıs

ÜLKEYİ TERK ETMELERİ ZORUNLU HALE GETİRİLİYOR

Son 40 yılda, ortalama her iki yılda bir göçmen yasası çıkaran Fransa’da hükümet, yine bir göç yasası geçirmek için düğmeye bastı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, göçmen kabulünü zorlaştıran ve sığınma başvuruları reddedilen göçmenlerin sınırdışı edilmesini hızlandıran, suç işleyen göçmenlerin ise “her ne koşulda olursa olsun derhal sınırdışı edilmesini” düzenleyen yeni bir “Göç Yasası” getirdi.

Hükümet, yeni Meclis aritmetiğini göz önünde bulundurarak yasanın Senato’daki görüşmelerini 2 ay erteleyerek, önce konuya ilişkin parlamenter tartışma yapılmasını istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ilk seçildiği 2017 yılında hazırlanan ve 2018’de Meclis’ten geçen Göç ve Göçmen yasasının ardından, ikinci Macron iktidarında hükümet, yeniden bir Göç Yasası getirdi.

akanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra Senato’ya gönderileceği açıklanan yasayla, göçmen kabulu zorlaştırılıyor; yasadışı göçle mücadele ve suça bulaşan yabancıların sınırdışı edilmesine ilişkin zorlu kriterler getiriliyor.

Yasayla, ülkede oturum hakkı alma izni “Fransızca’ya hakim olma ve Cumhuriyet değerlerini tartışmasız kabul etme” şartına bağlanıyor. Ayrıca, sığınma başvurularının reddedilmesi sonrası, ülkeyi terketmenin önündeki yasal garantiler kaldırılarak, “ülkeyi terketme” zorunlu hale geliyor. Yasada, sınırdışı etme kararı için “iltica başvurusu reddedilir reddedilmez uygulanır” ifadesi yer alıyor.

Sığınma ve oturum izni başvuruları için valilikler önünde oluşan kuyrukların sona ermesi için “göçmen adaylarının dosyalarının kayıtlarının hızlandırılması”, mesleğe veya sektöre göre “ek kotalar” oluşturulması gibi bir takım yeni düzenlemeler de yasada yer alıyor.

Yasanın en çok dikkat çeken düzenlemesi suç işleyen yabancıların derhal sınırdışı edilmesinin önündeki engelleri kaldıran madde. Ancak yasada, “ciddi suç işleyen bir yabancının, 13 yaşından önce ulusal topraklara gelmesi durumunda, sınırdışı edilemeyeceği” ifadesi de var.

Exit mobile version