hava 24° Orta
DOLAR 27,5725 % % 0.49
EURO 28,8907 % % 0.36
GRAM ALTIN 1.612,18 % % 0,01
ÇEYREK A. 2.635,91 % % 0,01
BITCOIN 763.139 % -0.223
SON DAKİKA
Google News

ALMANYA İŞÇİ EKSİKLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Son Güncelleme :

03 Ağustos 2022 - 14:26

ALMANYA İŞÇİ EKSİKLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ

Almanya’da havalimanlarındaki personel açığı nedeniyle yaz sezonunda yaşanan sorunlara çözüm olarak Türkiye’den getirilmesi hedeflenen elemanlarla ilgili planda pürüzler çıktığının ve çoğu havalimanının işçi alımından vazgeçtiğinin anlaşılmasından sonra, kalifiye işgücü açığıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Almanya Sanayi ve Ticaret Odası tarafından yapılan bir ankete göre, sadece havaalanı elemanı değil, sağlık, bakım, inşaat, imalat, bilişim, gastronomi ve konaklama sektörleri başta olmak üzere hemen tüm alanlarda büyük bir eleman eksikliği söz konusu.

Uzmanlar istihdam açığına karşı acilen bürokratik engellerin kaldırılarak, esnek bir göç politikası uygulanması gerektiğini, aksi halde Almanya’nın refah düzeyini kaybedeceğini savunuyor.

Havalimanlarında çalışmak üzere Türkiye’den geçici olarak 2 bin kalifiye eleman getirilmesi planının, bürokratik ve lojistik sorunlar nedeniyle geciktiği, ayrıca gelmek isteyenlerin başvuru sürecinde de engeller oluştuğu, bu nedenlerle planın gerçekleşmesinin zorlaştığı ortaya çıkmıştı.

Almanya’nın yurtdışından eleman ihtiyacı yılda 500 bin

Yapılan ankete göre, Almanya’da işverenlerin yüzde 56’sı eleman eksikliğinden şikayet ediyor ve bunu en büyük ticari risklerden biri olarak tanımlıyor.

Federal İş Dairesi listesinde şu anda eleman sıkıntı olan 148 meslek grubu bulunuyor. Daire, yaşlı bakımı başta olmak üzere çeşitli alanlarda eksiği kapatabilmek için yurtdışından yılda en az 500 bin yeni kalifiye işçinin gelmesi gerektiğini ifade ediyor. Toplumun yaşlanması, emekli olanların sayısının artması ve sosyal-ekolojik değişimin yol açtığı nitelikli eleman açığı sorunu Almanya’nın yıllardır gündeminde.

Çeşitli uzmanlar kalifiye iş gücü açığının 1 milyon 200 binle 2 milyon arasında olduğundan yola çıkıyor. Hatta Esnaf ve Zanaatkar Odaları Birliği, bundan kısa bir süre önce Almanya’nın en az 2,5 milyon kalifiye işçi açığı bulunduğunu belirterek, “gençlerin meslek eğitimi almamasından” şikayet etmişti. Eleman eksikliği, özellikle hasta ve yaşlı bakımı ile genel olarak sağlık sektörünü hissedilir oranda olumsuz yönde etkiliyor. Ancak kamyon şoförü, çocuk yuvası bakıcısı, duvar ustası, elektrik mühendisi ile bilişim teknolojisi çalışanı gibi birbirinden değişik alanlarda aranan uzman eleman sayısı iş arayanların sayısının çok üstünde.

Kalifiye eleman ihtiyacı nedeniyle Almanya ekonomisi yılda yaklaşık 30 milyar Euro kayba uğruyor.

Demografik hesaplamalar, 2030 yılına kadar Almanya’daki 20 ila 65 yaş istihdamının 3,9 milyon azalarak 45,9 milyona düşeceğini gösteriyor. 2050’li yıllara gelindiğinde her üç kişiden birinin 67 yaş üzerinde, yani emeklilik yaşında olacağı, önlem alınmazsa nüfustaki dengesizliğin bakım giderlerinin finansmanını çökerteceği ve toplumun refahının tehlikeye gireceği belirtiliyor.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.