Eski Büyükelçi Osman Ertuğ, Güneş TV’de Sibel Kolçak’ın hazırlayıp sunduğu De’Sibel programının konuğu olarak Kıbrıs Türk halkının tarihsel mücadelesini ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluş sürecini anlattı. Ertuğ, Kıbrıs Türklerinin zor yıllarını, 1974 Barış Harekâtı’na giden süreci ve KKTC’nin ilan edilmesindeki kritik dönemeçleri tüm açıklığıyla paylaştı.
Ertuğ konuşmasında, “Bugün, nereden nereye geldiğimizi anlama günüdür. 1974 öncesinde, Kıbrıs Türk halkının uğradığı zulme ve yaşanan direnişe tanıklık ettik. 1963’te devlet yapısından silah zoruyla uzaklaştırıldığımızda, adanın %3’ünü oluşturan küçük bölgelerde, Gazze’den bile daha küçük bir alanda kuşatma altında yaşadık. O dönemde Rum güçleri tarafından büyük bir baskı altındaydık. Türkiye’nin garantörlük hakkı olmasaydı, aynı Gazze’nin yaşadığı akıbete uğrayabilirdik,” ifadelerini kullandı.
1974 Barış Harekâtı’nın önemine değinen Ertuğ, “Türkiye’nin müdahalesi, Kıbrıs Türk halkını Rum güçlerinin zulmünden kurtardı. Bu müdahale, bugün sahip olduğumuz toprakları bize bahşetti ve bu süreç 1983’te KKTC’nin ilanına kadar uzandı” dedi.
KKTC’nin ilanı sırasında oynadığı aktif rolü anlatan Ertuğ, dönemin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın kendisini makamına çağırarak gizli bir görevlendirme yaptığını belirtti: “Denktaş, bağımsızlık bildirgesini hazırlamamız için Ankara’ya iki kişi olarak gideceğimizi söyledi. Bu süreçte, ilhamımız Türk Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk oldu. Denktaş, bağımsızlık ilanı öncesinde meclis üyelerini toplayarak ‘Yarın cumhuriyeti ilan ediyoruz’ dedi ve oybirliğiyle bu karar geçti. Böylece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dünya önünde ilan ettik.”
Ertuğ’un bu içten ve tarihi açıklamaları, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini ve devletleşme sürecini bir kez daha gözler önüne serdi.