Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ isimli programa konuk oldu.
Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, ilaç takip sistemiyle ilgili açılımlar yaptıklarını anlatarak, “Cuma günü bir ilki gerçekleştirdik. Devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarında sigortalı hastalara yazılan ilaçları an itibariyle Sigortalar görüyor. Bütün sistemi açtık, programı hazırladık” dedi. Dinçyürek, ilaç bütçe kalemine önce 20 milyon TL daha sonra ise 2 milyon TL aktardıklarını da ifade etti.
Sağlık sisteminin merkezine insanı oturttuklarını ifade eden Dinçyürek, hastaya hizmetin daha kolay ve daha etkili olmasını sağlamaya çalıştıklarının altını çizdi.
“HERHANGİ BİR BAKANLIK İŞ ÖĞRENME YERİ DEĞİL”
Dinçyürek, eldeki insan kaynakları ve mevcut bütçeyle ellerinden gelen her şeyi yapabilmek için çalıştıklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı veya herhangi bir bakanlığın iş öğrenme ve mazeret üretme yeri olmadığının altını çizen Dinçyürek, bakanlığın görev yetki ve sorumluluklarının yaşamla ölüm arasında giden çizgide anlık kararlar üretme yeri olduğunu belirtti.
Bakanlığı devraldığı 11 Ağustos tarihine işaret eden Dinçyürek, bakanlık bürokratları ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yönetimiyle gece yarısına kadar toplantılar yaptığına işaret etti; aylık ilaç giderine göre planlama yaptıklarını söyledi.
“ÖNCE 20 MİLYON TL, ARDINDAN DA 2 MİLYON TL İLAÇ BÜTÇESİNE AKTARILDI”
Maliye Bakanlığı ile de toplantı yaptıklarını ve önce 20 milyon TL ardından da 2 milyon TL ilaç alımı için ilaç bütçesine aktarım yaptıklarının altını çizdi.
Daha fazla para harcamadan, daha fazla alet almadan, daha fazla hastane yapmadan performansın yüzde 30 yukarıya çekilebileceğine inandığını belirten Dinçyürek, “Küçük dokunuşlarla verimlilik artırılabilir” dedi. Son günlerde konuşulan konuların başın gelen İlaç takip sistemiyle ilgili de ifadeler kullanan Dinçyürek, sistemle ilgili açılımlar yaptıklarını kaydetti.
“DEVLET HASTANLERİ BÜNYESİNDE SİGORTALI HASTALARA YAZILAN İLAÇLARI SİGORTALAR GÖRÜYOR”
Dinçyürek, “Cuma günü bir ilki gerçekleştirdik. Devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarında sigortalı hastalara yazılan ilaçları an itibariyle Sigortalar görüyor. Bütün sistemi açtık, programı hazırladık” dedi.
Dinçyürek, ilaç takip sisteminin en önemli kazanımlarından bir tanesinin hangi ilacın, hangi depoya geldiği, hangi eczaneye gittiği ve oradan da kime ulaştığının takip edildiğini söyledi. Sağlık Bakanı Dinçyürek, yaptıkları açılımların parça parça ilaç takip sisteminin hayata geçmesi için olduğunu söyledi.
Dinçyürek, Sigortalar Dairesi’nin istemesi halinde sistemi anlaşmalı olduğu eczanelere de açabileceğini kaydetti.
Kısa bir süre içerisinde ilaç sorununu çözeceklerini de kaydeden Dinçyürek, “Kronik bir hastanın bir yıl boyunca alacağı ilaç için her ay hastaneye gidip, baştan doktora reçete yazdırarak ilaca erişmeye çalışır. Programda bir değişiklik yapıyoruz. Hekim karar verecek. Poliklinikte bir hastayı gören hekim ‘3 ay boyunca bu ilaç kullanılacak’ derse sistemde 3 aylık açacak ve doktora gitmeden bu ilacı eczaneden alabilecek” dedi.
Önümüzdeki hafta yazılım ve idari düzenlemeler yapılacağını belirten Bakan Dinçyürek, hekimlere en az 6 aya kadar tek reçete ile ilaç yazılımı sağlanacak. Ne kadar süreyle reçeteye ihtiyaç duyulacağını hastanın durumuna göre hekim belirleyecek. Böylelikle hasta birkaç kez doktora gitmeyecek. Bu uygulama kronik hastaların ilaca ulaşımını rahatlatacak ifadelerinde bulundu.
Dinçyürek, hastaya hizmeti verirken, canını ezmeden hizmet vermenin önemine değindi.
Göreve geldiği zaman 320 milyon TL’lik 2023 ilaç bütçesinin bittiğini dile getiren Dinçyürek, 28 tabletlik onkoloji ilacının değerinin 2 Milyon TL’nin üzerinde olduğunu verdi. Dinçyürek, İlaç bütçesini bilimsel verilere göre çözmeleri gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gideceğini de duyuran Dinçyürek, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile projeleri görüşeceklerini daha sonra uygun olursa Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşeceklerini de sözlerini ekledi.